miercuri, 24 noiembrie 2010

Corectia gama

Ce face corectia gama?
Hai sã ne uitãm un pic la forma matematicã a povestii, ca sã întelegem ce se întâmplã de fapt – vom vedea apoi si de ce trebuie sã ne complicãm cu chestia asta în practicã. Prin corectie gama se întelege aplicarea unei functii de forma urmãtoare pe componenta de luminozitate a unei culorie.
Vã dati seama cã, de vreme ce x variazã între 0 si 1, asta înseamnã cã rezultatul functiei va varia tot între 0 si 1 indiferent ce valoare alegem . Asta înseamnã cã orice corectie gama am aplica, negrul rãmâne negru iar albul rãmâne alb. De-asta am spus mai sus cã din punct de vedere intuitiv corectia gama influenteazã luminozitatea relativã a unei imagini – orice am face, albul nu se întunecã iar negrul nu devine mai spãlãcit.Deci chestiile interesante au loc numai pentru plaja medie de luminozitãti si numai atunci când valoarea lui este fie supraunitarã, fie subunitarã. Iar fiindcã x variazã între 0 si 1, cu cât e mai mare, cu atât valorile intermediare ale functiei vor fi mai mici. Cu alte cuvinte, aplicarea unei corectii gama supraunitare întunecã o imagine, în timp ce o corectie subunitarã o lumineazã.
De ce avem nevoie de corectie gama?
Culmea e cã avem nevoie de corectie gama din mai multe motive separate. De fapt, în cea mai mare parte a timpului diversele corectii se anuleazã reciproc de la sine.





Niciun comentariu: